home Naar recepten Over Erik
Over Erik Jager
Saying cheese in Club Med
divers / Nov 21st, 2017 12:59 pm     A+ | a-

 

Werken als freelance redacteur voor de bladen is wel vaak maar zeker niet altijd een feest. De tarieven staan constant onder druk, soms zit je ineens een paar dagen zomaar zonder werk en het volgende moment hijgen er drie deadlines in je nek. Maar hey, never a dull moment… Zeker niet als je weer eens een leuk persreisje wordt aangeboden! Zo kreeg ik onlangs de kans om een aantal dagen op Bali door te brengen, in Club Med. Het vereiste wat geschuif in de agenda, maar een week later zat ik in het vliegtuig.

Een gegeven paard kijk je niet in de bek, maar de ruimte die de KLM reserveert voor de toch wat fors uitgevallen vaderlandse lijven (het mijne meet bijna twee meter, en ook in de breedte scoor ik flink), is wel erg minimaal. Zeker voor een reis die ruim achttien uur duurt. Eenmaal op het eiland ben je dat zo weer vergeten, maar kom op KLM: we zijn het langste volk ter wereld. Er bestaat niet voor niets nóg een KLM: de Klub voor Lange Mensen. Het zou een geweldige usp zijn voor onze oude nationale trots: Met KLM vliegt u het ruimst! Maar dat terzijde.

Club Med bleek qua ruimte een verademing: achttien hectare puur tropisch paradijs. Met drie maal per dag heerlijk eten in een overweldigend aanbod: Indonesisch, Frans, Japans, Italiaans, Koreaans, internationaal. Gewoon met je bordje door die enorme voedselhal en opscheppen maar. Het Koreaans werd al snel mijn favoriet: hartig, spannend, verrassend en erg lekker. Neem kimchi. Het schijnt in Korea zo populair te zijn dat fotografen daar geen ‘cheese!’ zeggen maar ‘kimchi!’.

Kimchi is een bijgerecht en betekent zoveel als ingelegde groente. Maar denk daarbij niet aan een saai gekookt stuk groenvoer zonder enige umami: kimchi is spectaculair hartig. Een geweldige vlees- of visvervanger als je het mij vraagt. Bijkomend voordeel: rammenas bevat nauwelijks calorieën. Zit u de volgende keer KLM misschien net iets comfortabeler.

 

Kimchi van rammenas

 

Ingrediënten
750 gr rammenas
zeezout
3 eetlepels chilipoeder
1 geperste teen knoflook
1 fijn gesneden sjalot
2 fijn gesneden lente-uitjes
flinke scheut vissaus
stukje geraspte gember
eetlepel suiker

Bereiding
Snijd 750 gr rammenas in plakken van zo’n anderhalve centimeter en bestrooi ze in een vergiet ruim met zeezout. Twee uur laten staan en daarna goed afspoelen. Meng in een afsluitbare schaal drie eetlepels chilipoeder, een geperste teen knoflook, een fijn gesneden sjalot, twee fijn gesneden lente-uitjes, een flinke scheut vissaus, een stukje geraspte gember en een eetlepel suiker. Rammenas toevoegen en minstens 24 uur laten staan. Erg lekker met rijst.

<< eerdere Home nieuwere >>
Top