home Naar recepten Over Erik
Over Erik Jager
Gelukzaligheid in een wip
1147  |  A+ | a-
Ik heb een paar recepten waar ik altijd op terug kan vallen omdat ze altijd lekker zijn en zo op tafel staan. Een zelfgemaakte pizza (echt makkelijker en sneller dan je denkt!) is er een, en een boerenomelet ook. Iets aangekleder – en daardoor ook geschikt om gasten voor te zetten – is de spaghetti met kip en in gorgonzolasaus. Met broccoli. Want die doorgaans wat laffe groente knapt enorm op van die kaassaus. En die pitamientjes willen we natuurlijk wel binnenkrijgen.
Dit gerecht at ik voor het eerst bij mijn vriendin Mary, de maakster van deze website. Geboren en getogen in West-Friesland en al wonend in de Amsterdamse Pijp toen het begrip gentrificatie nog moest worden uitgevonden. Hoewel ik niet uit West-Friesland kom, spreek ik het dialect wel een beetje omdat mijn familie er woont. Daarom gooien we graag wat West-Fries door onze gesprekken. Noh, hee! Purig allegaar!
Van origine is Mary kunstschilder, met een degelijke akademie-achtergrond. Toen ze voor haar eigen site niet kon vinden wat ze wilde, is ze alles zelf maar gaan bouwen. En zo werd ze ook webdesigner. Tja, je bent crea of je bent het niet. Smaak heeft ze trouwens ook nog. We werken af en toe samen en tijdens een werksessie maakte ze dit gerecht tussen de bedrijven door klaar. Het smaakte geweldig en de volgende dag ben ik het thuis meteen gaan kopiëren. Dat smaakte al even geweldig. Wat best bijzonder is, want je gebruikt er kipfilet voor en dat is eigenlijk het minst smakelijke deel van de kip. Doorgaans wordt ie gortdroog. Maar niet als je hem op deze manier klaarmaakt. Dan wordt ie namelijk boterzacht. Koop alsjeblieft wel biokip, of in ieder geval vlees van een dier dat níét al na vijf weken dood moet zonder ooit het daglicht te hebben gezien. De spaghetti kun je gewoon uit de onderste schappen van je supermarkt trekken. Verse pasta is overrated, volgens mij proeft niemand het verschil met het fabrieksspul. De broccoli moet niet hard meer zijn, maar gewoon lekker gaar. Dan past-ie het best bij de fluweelzachte kip. Je kenne je hemd erin verteren!
 
 
Spaghetti met kip in gorgonzolasaus (4 personen)
 
Ingrediënten
2 (dubbele) kipfilets
bloem
boter
2 stronken broccoli
1 rode peper (zonder zaad voor wie niet van pittig houdt)
400 gr spaghetti
witte wijn
300 gr gorgonzola
 
Kook de spaghetti en de broccoli gaar in water met zout en een scheutje olie. Snijd de kipfilets in twee stukken en snij die stukken overlangs door de midden. Haal de kip door de bloem. Snij de peper fijn. Smelt flink wat boter in een grote koekenpan; laat de boter niet bruin worden maar hou het vuur laag. Laat de peper er zacht in worden. Leg de kip erbij en giet er een klein beetje wijn bij. Draai om als de onderkant wit is geworden. Giet er steeds een beetje wijn bij als de boter begint de borrelen. Snijd de gorgonzola in kleine stukken en leg er wat van op de kip. Giet weer wijn bij indien nodig. Laat zo alle kaas in de saus opgaan, totdat de kip gaar is. Proef of het zout genoeg is. Giet de pasta en groente af. Doe de spaghetti op de borden, giet er wat saus over, beleg met de broccoli en kip en verdeel de saus over de borden.
Top