home Naar recepten Over Erik
Over Erik Jager
Met carbs lachend de winter door
1903  |  A+ | a-

De anti-koolhydratenbrigade heeft een fatwa uitgesproken over de vier meest basale voedingsmiddelen. Je zou dik  worden van brood, rijst, pasta en aardappels, en er zelfs korter door leven. Dat mag zo zijn, een dieet zonder koolhydraten gaat al snel geweldig vervelen. Inderdaad: je valt razendsnel af als je de carbs uit je voedingspatroon bant. Toch: wat is het saai. Zeker zonder aardappels.
Want die aardappel is onze vriend, ook in barre tijden. Zoals in de maanden januari, februari en maart. De feestdagen zijn al lang voorbij, maar het voorjaar is nog ver weg. Tergend langzaam sleept de winter zich voort. Het is de ideale tijd voor een zonvakantie. Maar helaas is het ook nog eens crisis. Dus geen moonlight party’s in Thailand of walvisspotterij in Patagonië, we gaan gewoon naar Gran Canaria. En daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog: er is weinig leukers te bedenken in deze tijd van het jaar.
Je bent er in vier uur, het weer benadert de perfectie (Las Palmas heeft officieel het meest aangename klimaat ter wereld), de natuur is wonderschoon (wel uit Playa del Inglès en Maspalomas wegblijven!), het is levendig (Las Palmas is een grote stad, vergelijkbaar met Den Haag) en het eten is er prima te doen. Naar West-Europese standaarden is het er bovendien goedkoop. Voor een paar tientjes eet je er uitstekend. Dat lekkere eten is niet in de laatste plaats te danken aan een karakteristiek Canarisch recept: papas arrugadas con mojo. Aardappels gekookt in zeewater (althans, dat is het originele recept) met een pittig sausje erbij. Rood (met paprika) of groen (met koriander). Deze ‘rimpelige aardappels’, wat de naam betekent, slepen u lachend een landerige, natte zondagmiddag door. En mij een hopelijk zonnige vakantie aan het zwembad van mijn eigen tijdelijke villaatje.

Papas Arrugadas con mojo

Ingrediënten voor de aardappels
1 kilo vastkokende aardappels (neem kleine exemplaren)
2 scheppen zeezout

Ingrediënten voor de mojo rojo
2 rode paprika’s
1 rode peper
6 tenen knoflook
1 eetlepel paprikapoeder
een snuf komijnpoeder
een scheut rodewijnazijn
olijfolie

Voor de mojo verde
als hierboven.
vervang de rode ingrediënten door groene
vervang het paprikapoeder door een flinke bos gesneden koriander en peterselie.

Bereiding
Was de aardappelen goed. Doe ze in de pan en zet ze net onder het water. Voeg één schep zeezout toe.
Kook ze in 15 tot 20 minuten gaar.
Giet af en voeg de andere lepel zeezout toe.
Schud de pan totdat de aardappels een dunne laag zout op hun schil hebben en ze gerimpeld zijn.

Top