home Naar recepten Over Erik
Over Erik Jager
Verfrissing op hangmatdagen
3392  |  A+ | a-
Gazpacho
Gazpacho

Er zijn veel redenen om van Spanje te houden. De steden bruisen, de musea hebben topcollecties, de zon schijnt er voortdurend. En de Spaanse keuken kan zich meten met de beste ter wereld. Neem nou deze pittige gazpacho, die koelt en verfrist wanneer wij ook eens Spaanse temperaturen beleven.

Wat is de zomer toch verrukkelijk. Helemaal tijdens een hittegolf. Zorgeloos leven we in de tuin. De dagen glijden in een heerlijk loom ritme voorbij. Het is te heet om te werken, daarover is iedereen het eens, dus nestelen we ons zonder enig schuldgevoel in een beschaduwde hangmat. Met een goed boek. Of beter nog: met een slecht boek. Daar dommel je zo heerlijk bij weg. De idylle wordt aan het eind van de middag hoogstens verstoord door magen die gaan knagen. Maar ook koken is een eitje in augustus. Veel calorieën hebben we immers niet nodig bij deze temperaturen en dit activiteitsniveau. Bovendien staat de moestuin c.q. kweekbak vol glanzende tomaatplanten en trotse paprikastruiken. We maken gazpacho, die Spaanse klassieker die op gasten de indruk maakt dat u qua koken absoluut niet van de straat bent, maar die in wezen een fluitje van een cent is. De blender doet al het werk. Wees de knorrende magen trouwens voor: maak de soep aan het begin van de middag zodat hij in de koelkast door en door koud kan worden. Daarna kunt u ongestoord verder luieren. Maak deze soep onmiddellijk zodra we een warme dag beleven. Voor u het weet staat die akelige herfst weer voor de deur.

Gazpacho

Ingrediënten
pond tomaten met smaak, dus van eigen kweek of uit de biowinkel
4 rode paprika’s
1 groene parika
1 gele paprika
3 eieren
1 komkommer
knoflook
oud brood
peper en zout
tabasco
olijfolie
wittewijnazijn
ijsklontjes

Bereiding
Pluk een pond tomaten en ontvel ze door ze even in kokend water te leggen en daarna de vellen eraf te schuiven. Snijd in stukken, verwijder de zaadlijsten en gooi in de blender. Was drie rode paprika’s, verwijder de zaadlijsten, snijd klein en gooi ze bij de tomaten. Voeg verder twee eetlepels wittewijnazijn toe, royaal peper en zout, een eetlepel suiker en vier eetlepels olijfolie. Laat de blender de boek pureren en zet in de koelkast.
Snijd voor de garnering vervolgens een komkommer en een rode, een gele en een groene paprika in heel kleine stukjes. Kook drie eieren hard en snijd in kleine stukjes. Zet komkommer, paprika en ei in de koelkast. Snijd drie tenen knoflook in dunne plakjes en bak die in een koekenpan met flink olijfolie. Vis de knoflook uit de pan wanneer deze lichtbruin zijn geworden (en snoep daar van wanneer u straks weer in uw hangmat ligt). Bak een blokjes gesneden stuk oude baguette (of ander overgeschoten brood) knapperig in de knoflookolie. Voor het opdienen proeft u of de soep zout genoeg is. Voeg tabasco of een andere peperachtige saus toe voor extra pit. Dien de soep op met ijsblokjes en zet de garnering op tafel zodat iedereen zijn eigen soep kan maken. Lekker met vers stokbrood dat dik is besmeerd met roomboter.

Top