home Naar recepten Over Erik
Over Erik Jager
Lekker gek met fruit
2869  |  A+ | a-

Ik ben dol op fruit. Altijd geweest. Een banaan is mijn favoriete tussendoortje en het enige drankje waarmee je me op ieder moment van de dag blij kunt maken is versgeperst sinaasappelsap. Maar fruit is fruit. Ik bedoel, fruit staat op zich. Met fruit geen gedoe. Gewoon zo, uit het vuistje. Of in een shake, of in een taart. Meer niet. Fruit als dessert gaat me eigenlijk al te ver. Fruit hoort voor mij gewoon niet bij het avondmaal. Een pizza Hawaii, of een sole Picasso, quelle horreur! Niet alleen vies, ook genant. Want zo kleinburgerlijk. Lekker gek doen, kan mij het schelen, zo’n sfeer hing er om het koken met fruit heen.

Zo leefde ik lang en gelukkig zonder fruit in mijn avondeten. Totdat een nieuw kookboek roet in het eten gooide: De Creoolse Keuken van Babette de Rozières. Daarin wordt kwistig met fruit gekookt. In eerste instantie wist ik het fruit in de hartige maaltijd nog te vermijden, en beperkte ik me tot de ‘normale’ gerechten. Maar wat ik uit Babettes boek maakte, zoals de ‘Zwaardvissteaks gevuld met krab in wasabibsaus’ en de ‘Pikante buideltjes’, was zó lekker, dat ik op een goede dag de stoute schoenen aantrok.

Ik probeerde de ‘Laagjes tonijn met langoustines en geroosterde mango’. Uitsluitend voor mij en mijn huisgenoot. En met de gordijnen dicht. De buren hoefden er namelijk niet van te weten. Maar eenmaal aan de dis, gooide ik de gordijnen stuiterend van genot open. De hele wereld mocht het zien: hier werd fruit gegeten bij het hoofdgerecht. En dat was zalig!

Sindsdien staat de tonijn met mango op mijn vaste repertoire. En iedereen die ik het voorzet, vindt het even lekker. Doe er uw voordeel mee. Met dank aan, ik noem haar nogmaals want dat boek is echt de moeite waard, Babette de Rozières. In Frankrijk is ze trouwens een beroemdheid, met een eigen tv-programma.

JUISTE KEUS
Even over duurzaamheid: er zijn nogal wat soorten tonijn. En met veel daarvan gaat het slecht. De dure blauwvintonijn bijvoorbeeld, waar de Japanners zo dol op zijn: met uitsterven bedreigd. En er zijn meer soorten waarmee het slecht gaat.

Gelukkig is er volgens de Viswijzer nog wel een verantwoorde tonijnsoort te koop: de albacoretonijn die met de lijn wordt gevangen.

VOOR ERBIJ
Dit gerecht smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, met wat mayonaise erbij. Aardappels uit de oven zijn sowieso erg lekker. En zó makkelijk te maken, dat ze een vaste plek verdienen op ieders repertoire. Ze zijn bovendien veel minder vet dan patat. En kosten een stuk minder dan friet van de snackbar. Verwarm de oven op 225 graden. Was de vastkokende aardappels goed en snijd ze in mooie partjes: afhankelijk van de grootte van de aardappel in vieren, zessen of achten. Meng ze in een grote schaal met fijngehakte rozemarijn en een flinke scheut olijfolie. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel daarover de aardappelpartjes. Drie kwartier bakken.

Tonijn met mango

Ingrediënten
4 tonijnsteaks
10 grote gamba's
1 chilipeper
¼ rode paprika
6 basilicumblaadjes
2 tenen knoflook
1 eetlepel witte basterdsuiker
1 sinaasappel
2 mango’s

Bereiding
Pers de sinaasappel uit. Schil de mango’s en snijd in plakken. Maak de gamba’s schoon en hak fijn. Snijd de tonijnsteaks in de lengte in twee plakken. Snijd de paprika en de basilicum klein. Pureer de paprika, de basilicum en de peper in de blender. Bak dit mengsel twee minuten in de koekenpan met olijfolie. Voeg de fijngesneden gamba’s en de knoflook toen en laat vier minuten meebakken. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakplaat in en bestrooi met bloem. Maak pakketjes van de tonijn: doe het gambamengsel tussen de twee lagen vlees. Bestrooi de tonijn met zout en bak vijf minuten in de oven. Karameliseer de suiker in een koekenpan. Blus af met het sinaasappelsap en laat twee minuten zacht koken. Leg de plakken mango in de karamelsaus en laat even meekoken.
Serveer de tonijn met een paar plakken mango en druppel er wat olijfolie overheen.

Top